Întreţinerea încălţămintei din piele
Tocmai ai primit o pereche nouă de pantofi, ai scos-o din cutie și abia aştepţi s-o încalţi.
Te-ai obișnuit să-ţi păstrezi pantofii curaţi şi ordonaţi. Prima pată de noroi de pe adidaşii tăi albi sau petele umede pe cizmele de piele ”întoarsă” te fac să suferi.
Pentru a-ţi păstra pantofii din piele frumoşi mai mult timp, este important să-i întreţii corect. Cu sfaturile noastre te poţi bucura de încălţăminte mai mult timp.
- Sfat 1: Întreţine-ţi pantofii de piele în mod regulat
- Sfat 2: Nu pune pantofii de piele în maşina de spălat
- Sfat 3: Deschide complet şireturile şi fermoarele
- Sfat 4: Protejează pantofii după o ploaie
- Sfatul 5: Foloseşte un calapod pentru pantofi
Să previi este mai bine decât să repari: alege pantofi din piele
Doreşti să-ţi păstrezi pantofii ca noi? Atunci alege pielea.
Avantajele pantofilor din piele sunt: calitatea mai bună decât a pantofilor din materiale sintetice, mai mult confort şi păstrarea formei o mai lungă perioadă de timp.
Există diferite tipuri de piele, de exemplu piele nappa sau cea de viţel, nubuc (nubuck, nabuc) sau pielea ”de căprioară” (”întoarsă”, velur, suede, şpalt).
Mai întâi, verifică din ce material sunt fabricaţi pantofii tăi., astfel încât să aplici corect sfaturile noastre pentru întreţinerea pantofilor din piele.
Tratarea pantofilor din piele înainte de utilizare - necesară sau nu?
În fiecare magazin de pantofi ţi se va recomanda de cele mai multe ori să cumperi un spray pentru întreţinerea pantofilor din piele. Până la urmă cedezi pentru că vrei să-ţi păstrezi pantofii cei noi în formă dar între timp se acumulează o colecţie de spray-uri, ceruri şi lacuri de încălţăminte în dulapul tău. Este de fapt necesar, sau nu, să-ţi pre-tratezi pantofii?
De îndată ce pantofii din piele ies din fabrică, sunt deja prevăzuţi cu un strat protector. Prin urmare, tratamentul prealabil nu este necesar în sine.
Un spray de impregnare nu poate face rău şi oferă pantofilor tăi un strat suplimentar de protecţie împotriva ploii şi a altor condiţii meteorologice nefavorabile. Prin urmare este util să achiziţionezi unul pe care să-l folosești din când în când.
Înainte de a-ţi pulveriza cu entuziasm pantofii, verifică dacă spray-ul este potrivit pentru materialul încălţărilor tale. Ai pantofi din piele ”întoarsă”? Citeşte mai multe aici.
Întreţinerea „adidaşilor” din piele
Este perfect normal ca în timp să observi semne de uzură ici-colo pe sneakerşii tăi din piele. Efortul de a-ţi menţine pantofii ca ”scoşi din cutie” nu este unul foarte realist. Prevenirea este mai bună decât repararea: cu aceste sfaturi te asiguri că adidaşii, pantofii şi cizmele din piele rămân într-o stare optimă.
Sfat 1: Întreţine-ţi pantofii de piele în mod regulat
Poţi preveni semnele de uzură şi murdărie prin curăţarea şi întreţinerea regulată a pantofilor de piele. Acest lucru se poate face în următoarele moduri:
- Vrei să-ţi păstrezi şireturile albe? Pune-le în maşina de spălat. Dacă există noroi pe ele, periază-le mai întâi şi apoi înmoaie-le în înălbitor. După înălbire, pune şireturile în maşina de spălat timp de 30 de minute. Înălbitorul poate face şireturile chiar mai albe.
- De asemenea, poţi înmuia prealabil spălării chiar şi şireturile colorate, dar nu fă asta în înălbitor, deoarece acest lucru poate provoca decolorarea. Înmoaie-le în apă cu săpun şi detergent înainte de a le introduce în maşina de spălat.
- Cel mai bine este să-ţi cureţi pantofii scoţând mai întâi şireturile. Ulterior este mai uşor să-i cureţi în întregime sau să aplici pe ei cremă pentru piele.
- Tratează-ţi săptămânal adidaşii din piele cu un spray de impregnare şi lasă-i să se usuce bine. În acest fel se creează un strat suplimentar pe pantof care luptă împotriva murdăriei.
- Ai pantofi din piele şi vezi că apar pete în timp? Atunci, poţi folosi o cremă de întreţinere pentru piele. Asigură-te că faci acest lucru numai cu pielea netedă şi că utilizezi culoarea potrivită. Aplică crema cu o cârpă moale şi uscată şi evită materialele/componentele sintetice.
- Nu purta aceeaşi pereche de pantofii în fiecare zi şi lasă-i să se odihnească o zi din când în când. Pantofii tăi au tălpi interioare (branţuri)? Dacă da, scoate-le din când în când pentru a le aerisi.
Sfat 2: Nu spăla pantofii de piele în maşina de spălat
Poate fi tentant să îţi arunci adidaşii în maşina de spălat atunci când sunt murdari. Nu face asta! Când pantofii din piele vin în contact cu prea multă apă, pot deveni poroşi şi se vor deteriora. Avantajul pielii netede este că murdăria poate fi uşor îndepărtată. Foloseşte o cârpă uscată sau cel mult umedă pentru a şterge murdăria.
Sfat 3: Desfă complet şireturile şi fermoarele
Ai avut o zi lungă la serviciu şi îţi scoţi pantofii repede fără a le desface şireturile sau fermoarul. Pentru menţinerea formei şi mărimii pantofilor tăi, este mai bine să întrerupi acest obicei. Dacă nu deschizi complet fermoarele sau şireturile, pantoful se va lărgi. Consecinţe? Un pantof uzat sau un fermoar rupt.
Este dificil să-ţi dai încalți pantofii atunci când fermoarul este complet deschis sau şireturile sunt dezlegate? Foloseşte un încălţător (o lingură pentru pantofi). În acest fel păstrezi pantoful la forma şi mărimea lui normală, iar acesta se uzează mai puţin.
Sfat 4: Protejează-ţi pantofii de piele după ploaie
Uneori nu poţi scăpa de o ploaie serioasă. Şi din păcate se mai întâmplă să păşeşti într-o baltă cu noii tăi pantofi.
Ploaia şi zăpada pot deteriora grav starea sneakerşilor tăi din piele şi de aceea este important să-i laşi să se usuce bine după ce s-au umezit.
Verifici prognoza meteo şi observi că există şanse mari ca pantofii tăi să nu rămână uscaţi? Protejează-ţi pantofii de piele împotriva umezelii pulverizându-i în avans cu un spray de impregnare.
Uneori ploaia te ia prin surprindere. În acest caz, zicala „prevenirea este mai bună decât repararea” nu se prea aplică.
Asigură-te că-ţi laşi pantofii să se usuce când ajungi acasă, având grijă să îndepărtezi şi branţurile. Nu-ţi pune pantofii pe calorifer, deoarece pielea se poate usca şi acest lucru va cauza fisuri pielii.
De multe ori se recomandă punerea hârtiei de ziar în pantofi, deoarece aceasta absoarbe umezeala. Ai grijă cu asta: dacă pui prea multă, poţi obţine umflături pe care nu le vei putea elimina mai târziu.
Este mai bine să-ţi păstrezi pantofii într-o cutie de pantofi sau un săculeţ de pânză (nu din plastic!), astfel încât umezeala să fie absorbită.
Observi câteva pete după uscare pe care nu le poţi scoate cu o cârpă? Atunci foloseşte nişte cremă pentru piele pentru a estompa pata.
Ieşiţi afară regulat? Atunci este mai bine să alegi pantofi din piele de viţel sau nappa decât din piele ”de căprioară” (”întoarsă”) sau nubuc (nubuc/nubuck) pentru că murdăria aderă mai puţin la aceste materiale.
Sfatul 5: Foloseşte calapoade/şanuri
În plus faţă de dezlegarea şireturilor şi utilizarea unui încălţător, poţi folosi şi un calapod/şan pentru pantofi. În acest fel, pantoful nu se ”prăbuşeşte”, forma şi mărimea lui rămân intact.
Utilizează de preferinţă un calapod din lemn de cedru, deoarece acesta va şi absorbi umezeala. Pantofii tăi vor rezista mai mult, petele umede se vor usca mai repede şi vei scăpa de mirosurile neplăcute.
Alege pantofii din piele de la Alpina Atelier
Prevenirea este mai bună decât repararea. De aceea este important să-ţi iei încălțăminte din piele de calitate.
Toţi pantofii noştri sunt fabricaţi din materiale superioare provenite din Europa. Combină măiestria rafinată cu tehnici inovatoare pentru a crea un nou standard pentru încălţăminte.
Pantofii tăi vor rămâne frumoşi mai mult timp la un preţ accesibil.
Vizualizează colecţia noastră.